Zpět na výpis článků
|

Sklizeň a uskladnění dýní

Otevřít galerii

Dýně neboli tykev (Cucurbita) je původně domovem ve Střední a Jižní Americe, do Evropy se dostala s objevitelskými výpravami podobně jako brambory nebo rajčata. Na jídelníček nás Středoevropanů dýně doputovaly dokonce až přes Turecko. Období jejich sklizně  vrcholí právěv těchto dnech.

Jak poznáme zralou dýni?

Dýně obvykle sklízíme v období zhruba od konce prázdnin do konce října, nejpozději však do příchodu prvních mrazíků: namrznutím utrpí životnost dýně i kvalita dužiny. Hlavním ukazatelem, že dýně je připravena ke sklizení, je suchý a dřevnatý stonek, tykev by zároveň měla být dostatečně vybarvená a s matným povrchem. Plody sklízíme i s několikacentimetrovou stopkou a necháme je nejlépe na sluníčku oschnout. Proč je vhodné stopku na dýni ponechat? Pokud rána po odlomení stopky nezaschne, můžou se do plodu snáz začít šířit škodlivé mikroorganismy. V každém případě, zakoupíme-li nebo sklidíme-li dýni bez stopky, je lepší ji okamžitě zpracovat.

Správné uskladnění

Pro skladování je vhodné vybrat plody zdravé a nepoškozené. Dýně rozhodně nepatří do sklepa, nejdéle – až několik měsíců - vydrží v prostředí s dostatečně nízkou vzdušnou vlhkostí, a s teplotou mezi 12ti až 18ti stupni Celsia. To znamená uchovávat dýně na půdě, na chodbě nebo dokonce přímo v bytě, kde mohou sice trochu seschnout, většinou však nezplesniví. Uskladněné plody by se neměly navzájem dotýkat, aby se v místě dotyku nezačaly kazit. I správně uložené dýně je pak třeba průběžně kontrolovat.

Nejoblíbenější druhy dýní

Zatímco ještě před pár lety znala většina z nás nejvýš jediný druh jedlé dýně, dnes jsou jich na výběr desítky. Mezi tři nejoblíbenější druhy u nás patří:

Dýně Hokkaido: tato asi nejvyhledávanější dýně má jednu nespornou výhodu – dá se pohodlně zpracovat i se slupkou. Název získala od japonského ostrova, kde se jí na sopečném podloží výborně daří.

Máslová dýně: nepřehlédnutelný druh s tvarem podobným hrušce. V jemně nasládlé dužině je jen malé množství semínek.

Špagetová dýně: krémově zbarvená dýně s typickou vláknitou dužinu, která drží tvar i po tepelném zpracování. Vlákna se konzumují jako nudle nebo špagety.

Další články

Všechny články
Kouzlo kvetoucích měst
Okrasné květiny
31. březnaVšichni
Vůně jedlých kaštanů
Ovoce a zelenina
25. října
Vysazujte drobné ovoce
Ovoce a zelenina
18. říjnaZačátecník
Tři oříšky pro Popelku
Ovoce a zelenina
13. září
Čas pro česnek
Ovoce a zelenina
11. října